Uit het niets, RISK 2018

Sta ik daar lekker met mijn eigen spelers in de foyer van het Paviljoen bij de Erasmus Universiteit te wachten op de derde voorstelling van RISK, komt er ineens “uit het niets” Marco Werrie…….snap je ‘m? …….uit het niets?....... Dat is net als de titel van het stuk! Lachen toch? Niet? Ok, ga ik toch weer verder….

 

Marco vroeg ons om zo veel mogelijk vooraan en in het midden te gaan zitten. Voor mij was het duidelijk. Dat is wanneer je echt op het toneel, visueel, niks mag missen. Nou, dat klopte dan ook in dit geval. Ik ga niet zeggen wat er als verrassing in het begin kwam, omdat je op zondag nog steeds naar het stuk kan gaan. Maar het begin was een leuke verrassing.

 

De groep heeft een stad in beweging laten zien, met fraai gebruik van een projector, live tekeningen en rollen papier. De projector werd echt met volle teugen gebruikt om je naar alle plekken in een stad te kunnen brengen. Het toneelbeeld was schoon en er waren verder geen andere spullen gebruikt op het toneel, die tot afleiding zouden kunnen leiden. De focus lag op de beweging en op de posities op het vloer. Alles werd door de spelers zelf uitgebeeld. Tot zelfs het tikken van de klok op een treinstation. De geluideffecten werden door de spelers zelf gemaakt. Je zou bijna kunnen zeggen dat ze in de stijl van Grotowski hebben gespeeld, maar daarvoor hadden ze zwarte kleding moeten dragen en de projector moeten weggooien. En dat was wel zonde geweest.

 

Er was een strakke choreografie van losse bewegingen, kunt u mij nog volgen? De spelers waren goed op elkaar ingespeeld en de geoliede machine kunnen met een gerust hart zeggen dat ze een sterk staaltje bewegingstheater hebben laten zien. Grote klasse Lina Al-Hassany, Nicolette Arkenbout, Lisanne van Damme, Gerben Dorenbos, Maud van Gils, Jessie Hendriks, Anne Roos Kleiss, Josje Schaars, Zoë Voyle, Marco Werrie, Juul Zietse en natuurlijk Marjolijn Gunst.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0