De Franse toneelschrijver Molière (1622-1673) schreef met ‘De Ingebeelde Zieke’ een uitbundige en bij vlagen satirische komedie over aanstellers, kwakzalvers én ware liefde. In het stuk is de schatrijke Argan, ondanks zijn goede gezondheid, geobsedeerd door ziekte en dood. Hij ‘ervaart’ benauwdheid, hartkloppingen, maagkrampen en evenwichtsstoornissen. Dokters en apothekers moeten hem van zijn ingebeelde kwalen verlossen, waarbij Argan steevast klaagt over de rekeningen die hij krijgt.

Een dokter als schoonzoon lijkt hem absoluut noodzakelijk. Zo kan hij 24 uur per dag ‘op spreekuur’ en over alle mogelijke geneesmiddelen beschikken. En laat zijn favoriete arts Mr. Diaforius nu nét een zoon in de aanbieding hebben! Zijn oudste dochter Angélique, de beoogde bruid, denkt hier heel anders over en heeft haar oog al op de aantrekkelijke Cléante laten vallen. Argan ondergaat intussen de verzorging en het sarcasme van dienstmeid Toinette – die in werkelijkheid alle touwtjes in huis in handen heeft – en achter de liefkozingen van zijn nieuwe vrouw Béline lijkt ook meer te schuilen.

Ziekte en dood blijven Argan interesseren, maar wanneer zijn jongste dochter na een ruzie speelt alsof ze dood is, kijkt hij ineens anders naar de zaken. Van zijn broer Béralde mag het ook wel gedaan zijn met de hypochondrie. Komt Argan van zijn ingebeelde ziekten af? Wat zit er achter de lieve woordjes van Béline en zal de liefde tussen Cléante en zijn Angélique zegevieren?

Voorstellingsdata
10 en 11 maart 2017                      ‘t Kapelletje Rotterdam, aanvang 20.15 uur
12 maart 2017                                ‘t Kapelletje Rotterdam, aanvang 14.15 uur
17 en 18 maart 2017                      Zakkendragershuisje Rotterdam, aanvang 20.15 uur
19 maart 2017                                Zakkendragershuisje Rotterdam, aanvang 14.15 uur

Extra voorstellingen
6 oktober 2017                               ‘t Kapelletje Rotterdam, aanvang 20.15 uur

7 oktober 2017                               ‘t Kapelletje Rotterdam, aanvang 14.15 uur

Rolverdeling
Argan: Piet Hein van Gilse – Béline: Mariska Oudwater – Angélique: Lisette Janse – Louisson: Anja Beverwijk – Béralde: Bertram Burggraaf – Cléante: Sjoerd Wortelboer – Mr. Diaforius: Erik Heugens – Thomas Diaforius: Rodin Rijke – Mr. Purgon: Boris Chomette – Mr. Fleurant: Bas van Eijk – Mr. Bonnefoy:  Bas van Eijk (d) – Toinette:  Stella Zwaan.

Regie: Gerard van Rijnstra


fotografie: Naomi Stekelenburg